Underfundiga Undertale

UndertaleOm du har några som helst förväntningar på ett rollspel finns ett av årets bästa spel där för att putta omkull dem.

Som ett litet satiriskt barn med en skrämmande god självkännedom.

Spelet följer en androgyn karaktär som har råkat hamna bland monstren i underjorden. Allt vi får veta om personen är att det rör sig om ett barn, eftersom hen har en randig tröja på sig.

Förväntningarna närvarar lika gärna i karaktärsegenskaper som i hur själva spelet spelas. Som rollspelsvan (eller för den delen spelvan överhuvudtaget) tar du för givet att fienderna du möter behöver besegras. Desto mer effektfullt blir det då när de börjar att kommunicera med dig, till och med ber dig om att skona dem – och när det alternativet faktiskt finns.

Spelets skapare, Toby Fox, bidrog tidigare flitigt till hemsidan Starmen.net, som försåg (och fortfarande förser) en med all information man någonsin kan behöva om Undertales uppenbara inspirationskälla: Earthbound (i Japan kallat Mother).

Earthbound är, liksom Undertale, en underfundig tolkning av traditionella, pixliga rollspel och deras berättelser. Likheterna mellan spelen är många och intressanta att se, men kunskapen om dem är absolut ingen nödvändighet för att uppskatta Undertale i sig.

För Undertale är också charmigt filosofiskt och berör teman som fiendskap och vänskap, monsters och människors existentiella villkor och spelarens beteendemönster i konfrontationen med andra karaktärer.

Ögonblicket när en liten dinosaurie som man har stiftat bekantskap med plötsligt inser att dess nyfunna vän faktiskt är en människa är nog så talande både för detta och för den särskilda typ av humor som genomsyrar spelet.

Undertale 2Att genomföra en helt pacifistisk genomspelning är en mer grannlaga uppgift än att buffla sig fram enligt spelarens vanliga lott i sammanhanget. Att prata med monstren under sammandrabbningarna är likställt med att offra sin egen chans att attackera den omgången.

Rollspelsstrider är ett samtal med väldigt strikta turtagningsregler.

Men genom kommunikationen med monstren är det möjligt att få fram information om dem som kan leda till en fredlig utgång. En fiende som redan verkar lite intresserad av sin medkombattant kan bara behöva några uppmuntrande ord för att istället börja uppvakta denna.

Några fina stunder av matchmaking har det blivit under min tid med spelet.

Kanske är det detta sätt att bryta ner den välbekanta speldesignen som har gjort Undertale till en så populär uppstickare i år. Jag vet i all fall att det delvis är därför som jag uppskattar det så mycket.

Undertale finns att köpa på Steam och kan spelas på datorer med Windows eller Mac OS X.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s